27 Ağustos, 2011

It's a Wondeful Life


Yaşamak Güzeldir.

Frank Capra üstadın en büyük filmlerinden birisi olan (bana göre en iyisi) It's a Wonderful Life, kesinlikle tarihin en aykırı ve muhteşem dram filmlerinden birisi konumunda. P. V. D. Stern'in kitabından tam 5 senarist tarafından uyarlanan bu harika resitalin konusu hayat ! İnşaat ve kredi şirketini babasının ölümünden sonra devralan bir adamın hikayesi.. Kapitalist vampir patronlara karşı tek bilek şeklinde direnmesi. Cebindeki balayı parasını kasabasındaki insanlara borç olarak veren birisi. Yani hayatını dürüst bir şekilde idame ettiren bir işadamı var karşımızda. Ve tabi ki dürüstlüğün sonucunda başına gelenler de. George Bailey.

İlk dakikalarında sıradan bir film görüntüsü veriyor film. Bunun sebebi aslında çok basit, bu bir hayattan kesit. Hayata atılan her kişinin başına olası gelecek olaylar işleniyor. Hayatın ne kadar sıkıcı birşey olduğundan bahsediliyor aslında. Bir nevi de biyografi filmine benziyor. Tarzını biraz da biyografi işleyişi bakımından Raging Bull'a benzettim. Frank Capra'nın harika yönetiminde belki de ondan sıyrılıp giden birisi var. James Stewart ! Bu performansı kesinlikle ama kesinlikle insan dışı bir performans. Yönetmen onun sahnelerinde sadece kayıt demiş anlaşılan. Muhteşem bir aktör, muhteşem bir jön !
Clarence ve George Bailey
Hayatın bize verdiklerini değerlendirmemiz konusunda aslında tokat gibi bir film, Şahane Hayat. Verilen hayatın bile ne kadar değerli olduğunu anlamanızı %100 bir biçimde anlatıyor sizlere. Yapılan tüm iyiliklerin bir gün gelip bize tekrar uğrayacağını anlatıyor bir nevi. Adaletin, adil olmanın ve dürüst olmanın zaferidir Şahane Hayat !

Kesinlikle kaçırmamanız gereken, tarihin en iyi mutlu sonuna şahitlik edeceğiniz, sinema tarihinin en büyük başyapıtlarından birisi !

0 Yorum:

Yorum Gönder