12 Years A Slave

12 Years A Slave

İngiliz yönetmen Steve McQueen'den mühür niteliğinde bir film.

Blue is the Warmest Colour

Blue is the Warmest Colour

Abdellatif Kechiche'den 2013'ün en çarpıcı başyapıtı.

17 Ocak, 2013

Silver Linings Playbook (2012)

Son 15 yılın bağımsız sinemadaki kayda değer isimlerinden olan, Three Kings ve The Fighter gibi filmlerle geniş kitlelere ulaşıp meziyetlerini göstermiş bulunan, hem kamera arkasında, hem de senaryo yazımında yaratıcılığını konuşturmayı ihmal etmeyen New York'lu yönetmen David O. Russell'ın romantik komedi türündeki filmi, Silver Linings Playbook, Oscar sezonunda aldığı adaylıklar ve oyuncularının muhteşem performansından dolayı adı fazlasıyla geçen bir film. Ülkemizde de 4 Ocak'ta kısıtlı sayıda vizyon şansı bulan Silver Linings Playbook, şu ana kadar 2012 yılı içerisinde izlediğim en iyi film. 

Matthew Quick'in hallice kalın romanından David O. Russell tarafından uyarlanan film, karısını onu aldatırken yakalayan ve aldattığı adamı öldüresiye döven; bu nedenle akıl hastanesine yatırılan eski öğretmen ve yeni sade insan Pat'i merkezine alıyor. Annesi tarafından 8,5 aylık akıl hastanesi kapanından kurtulan ve normal hayata adapte olmaya çalışan Pat, uzun zamandır görmediği eşi Nikki'ye bir şekilde ulaşmaya çalışmakta ve onun sevgisini tekrar kazanmak istemektedir. Yakın arkadaşı Ronnie onu evlerine yemeğe çağırdığında, Ronnie'nin baldızı Tiffany ile tanışır (çok alaturka bir tanım oldu ama sister in law diyordu filmde) Tiffany, yakın bir zamanda polis olan kocasını kaybetmiş, kendini aşüfteliğe vermiş, Pat gibi arayış içindeki bir kadındır. Pat ile Tiffany'nin yolları, çok farklı bir biçimde kesişir ve çok farklı bir biçimde ilerlemeye başlar.

Dolu dolu karakterleriyle hem görsel, hem de performans anlamında akılda kalıcı izler bırakan Silver Linings Playbook'un en güçlü yanı kesinlikle oyuncuları. Bradley Cooper ve Jennifer Lawrence'ın mükemmele yakın oyunları başta olmak üzere Robert De Niro, Chris Tucker ve sayısız yan karakter, romantik komedi filmlerinden alışkın olduğumuz "içi boş karakterler" bilindiğini yok ederek özgün hikayenin harika bir parçası oluveriyorlar. Film Bradley ve Jennifer çerçevesinde dönmesine rağmen. Yönetmen Russell'ın da bunda payı çok büyük. Oyuncuları üzerinde ne kadar etkili olduğunu daha 3 sene önce The Fighter filmi ile gösteren Russell, hem ilk başyapıtını çıkarmanın verdiği kendinden eminlik ile, hem de hikayeye hakim olması ile bunu tekrar perçinlemiş. 2012 senesinin en iyi toplu performanslarından birisi olmuş adeta Silver Linings Playbook.

Tabi filmin "performans filmi" yaftasından kurtulmasını sağlayan o kadar farklı güzellik ve özgünlük var ki... En basitinden klasik bir romantik komedi filminde görülebilecek klişeleri kullanmamayı ve olabildiğince farklı anlatım takınmayı seçmesi mesela. İki tane kaybedenin karşılıklı yaralarını sararak "yıkılmadık ve birbirimizi seviyoruz" mesajını dile getirmesi yerine, perdenin arkasındaki bilindikleri anlatmak yerine, olabildiğince farklı ve yaratıcı bir yoldan seyircisine sunuyor film. En basitinden o dans sahnesi, kaybedilen bahis üzerine sayısız tiradın havada uçuşma sahnesi... Bu film hakkında dileyen istediğini söyleyebilir ama "klişe, bilindik romantik komedi zırvaları" demek için kör ve sağır olmak, fazlasıyla marjinal olmak gerekir.

Silver Linings Playbook, dram ve komediyi harmanlayarak hem kendini iyi hisset filmi, hem de kendini sorgula filmi aslında. Aşk hakkında sayısız film yapıldı, elle tutulan eser sayısı 100'ü geçmez sanırım. İşte bu film, o 100'lünün içine girebilecek kadar başarılı bir iş. David O. Russell sinemasının da ilk başyapıtı. Oscarlarda da "büyük beşli" olarak adlandırılan "En iyi Film", "En İyi Yönetmen", "En iyi Erkek Oyuncu", "En iyi Kadın Oyuncu" ve "En iyi Senaryo" ödüllerinde adaylık kazandı. (Million Dollar Baby'den sonra ilk defa) Uzun süredir hiçbir film bunu başamamıştı. Sanırım filmin eli boş dönme ihtimaline karşılık Akademi'nin filmi bir nevi onore etmesi anlamına geliyor. Ama açıkçası benim pek de umurumda değil. İnsan böyle filmler izleyince fazlasıyla mutlu oluyor. Hele hele meziyetli bir sinemacının elinden çıkınca daha farklı bir hal alıyor. Benim için senenin en iyi filmi. İzleyin, izlettirin.

10/10