12 Years A Slave

12 Years A Slave

İngiliz yönetmen Steve McQueen'den mühür niteliğinde bir film.

Blue is the Warmest Colour

Blue is the Warmest Colour

Abdellatif Kechiche'den 2013'ün en çarpıcı başyapıtı.

14 Ocak, 2013

Django Unchained (2012)

Çok değil, daha 90'lı yıllarda, ilk uzun metrajıyla ilk başyapıtını çıkarmış, tüm sinema dünyasını ayağa kaldırmıştı Tarantino. Rezervuar Köpekleri ile sinema tarihinin en iyi suç filmlerinden birisine imza atan bu adam, üstüne üstlük geveze senaryosu ve farklı anlatımıyla literatüre "Tarantinovari" kavramını sokmuştu. True Romance ile romantik film kalıbını baştan yazmıştı, aynı Woody Allen gibi. Ardından gelen Pulp Fiction ile Cannes'dan gelen Altın Palmiye, Oscar'dan gelen en iyi orijinal senaryo, gittikçe heyecanlandırıyordu izleyenlerini. Jackie Brown, From Dusk Till Dawn, Kill Bill ikilemesi, Grindhouse serisi ve Inglorious Basterds. Sinemaya Christoph Waltz'u bahşetmişti bundan 4 sene önce. Sıkı bir Sphagetti Western hayranı olduğunu bildiğimiz Tarantino, bu sefer en sevdiği filmlerden olan 1966 yapımı Django'nun uyarlamasını yapacaktı. Ama öyle esere sadık kalarak falan değil. Tüm kalıplarını, tabularını, bilindiklerini değiştirerek; yani Tarantinovari sinemasını Sphagetti Western ile birleştirerek. 2012 yılının Aralık ayında vizyona giren Django Unchained, Tarantino'nun en güçlü ve en muhteşem filmlerinden birisi olacaktı. Ve oldu da.

Kadrosunda Leo DiCaprio, Christoph Waltz, Samuel L. Jackson ve Jamie Foxx gibi yıldızları bulunduran film; İç Savaş'tan 2 yıl önce, Teksas'ın herhangi bir yerinde geçen siyahi bir hikaye. Django adındaki bir zenci köle, Alman kelle avcısı Dr. King Schultz tarafından bir gece kurtarılır. Amacı açıktır: Django'ya özgürlüğünü verip listesinde olan tüm aranan kanun kaçaklarını teker teker öldürüp ödülleri toplamak. Ama Django'nun amacı başkadır. Köle pazarında kendisinden ayrı bırakılan ve sayısız işkenceye maruz bırakılan karısını, Broomhilda'yı kurtarmak. Schultz ve Django bir anlaşma yaparlar. Schultz Django'ya, Django da Schultz'a yardım edecektir. Ama Django'nun karısı Broomhilda, Calvin Candle denilen sadist ve psikopat bir köle tüccarının elindedir. İşleri hiç kolay olmayacaktır.

Fazlasıyla ilgi çekici bir hikayeye sahip olan Django Unchained, olağanüstü diyaloglara ve yıllar sonra sinema okullarında okutulacak kadar kült sahnelere sahip. "Geveze, boş konuşan" diye yaftalanan Tarantino sinemasının yine sert cevabı "hater"lara. 3 saate yakın süresi içerisinde aksayan, topallayan, göze batan hiçbir sahnesi bulunmayan; üstüne üstlük her sahnede ağızları açık bırakacak kadar olağanüstülüğe oynayan bir ivmesi var. Tarantino'nun bu film için uğraştığını biliyorduk, ama bu denli kusursuza yakın bir iş çıkaracağını kimse tahmin etmiyordu. Altın Küre'de Tony Kushner'ın mükemmel senaryosunun önünde "en iyi senaryo" ödülünü alması ve Pulp Fiction'dan sonra ilk defa büyük bir mecrada onore edilmesi, her şeyin cevabı niteliğinde.

Oyuncu performanslarına anti parantez açmak yetersiz kalıyor. Haklarında cilt cilt basım yapmak gerekiyor. Başta Christoph Waltz ve Leo DiCaprio'nun nefes kesici performansları kamera arkasında Tarantino'nun olduğunu doğrulayacak cinsten mükemmel. Leo DiCaprio'ya ödül törenleri ve dolayısıyla Akademi tarafından yapılanlar açık ve net terbiyesizlik. Geçen sene Chris Plummer'ın berbat performansına ödül veren Akademi, kim bilir bu sene kime verecek bu ödülü ? En azından Christoph Waltz'a bu ödülün gitmesi gerekir. Çünkü o beşli içerisindeki en iyi performans ona ait. Bunun yanında, Jamie Foxx her ne kadar başrol oynasa da Waltz ve DiCaprio'nun şovlarında eziliyor. Buna rağmen çok iyi bir performansı var. Samuel L. Jackson'un yan karakteri de gerçekten başarılı. Tüm kadronun mükemmele yakın oynadığını söylemeyeceğim, zaten tüm Tarantino filmlerinde durum böyle, yeni bir şey yok.

Toparlarsam senenin Lincoln ile tam puanı hak ettiğini düşündüğüm yegane filmi Django Unchained. Tarantino'nun Oscarlarda En İyi Yönetmen dalında aday olamaması her ne kadar saçmalık olsa da, Chris Nolan'ın fan kitlesi gibi Tarantino'nun fan kitlesi de buna alışkın (ben de o kitledenim). Harvey Weinstein'in her sene olduğu gibi yine şov yaptığı bir yılın içinde, kendi projelerinin en iyilerinden. Sphagetti Western ruhunu 2010'lar sinemasında yaşamak isteyenler kaçırmasın. Senenin en iyi 2 filminden birisi.

10/10

Not: Filmin final sekansında çalan o harika şarkı.


70. Altın Küre Ödül Töreni | Tahminlerim

Oscar sezonunun en önemli bölümünün kayda değer ödül törenlerinden olan, üyeleri belirsiz Yabancı Basın tarafından dağıtılan Altın Küreler, bu gece sahiplerini buluyor. Çok büyük bir süpriz çıkmazsa, bu gece Altın Küre'den en iyi Drama ödülünü alan filmin Oscar şansı kalmayacak. Gerçi son 10 senede bu karar birkaç kez aksadı. Ama son 3 senedir de Altın Küreyi alan Dramalar, Oscarlarda gülemiyorlar. Hemen kısa kısa tahminlerimi yazıp 2 saat sonra başlayacak geceye doğru odaklanıyorum.


SİNEMA

EN İYİ DRAMA
Kazanacak: Argo
Kazanabilir: Lincoln
Süpriz: Zero Dark Thirty


EN İYİ KOMEDİ/MÜZİKAL
Kazanacak: Les Miserables
Kazanabilir: Silver Linings Playbook
Süpriz: Moonrise Kingdom


EN İYİ YÖNETMEN
Kazanacak: Steven Spielberg
Kazanabilir: Ben Affleck
Süpriz: Ang Lee


EN İYİ ERKEK OYUNCU - DRAMA
Kazanacak: Daniel Day-Lewis
Kazanabilir: Joaquin Phoenix
Süpriz: Denzel Washington


EN İYİ ERKEK OYUNCU - KOMEDİ/MÜZİKAL
Kazanacak: Bradley Cooper
Kazanabilir: Hugh Jackman
Süpriz: Jack Black


EN İYİ KADIN OYUNCU - DRAMA
Kazanacak: Jessica Chastain
Kazanabilir: Marion Cotillard
Süpriz: Naomi Watts


EN İYİ KADIN OYUNCU - KOMEDİ/MÜZİKAL
Kazanacak: Jennifer Lawrence
Kazanabilir: -
Süpriz: -


YARDIMCI ROLDE EN İYİ ERKEK OYUNCU
Kazanacak: Tommy Lee Jones
Kazanabilir: Philip Seymour Hoffman
Süpriz: Leonardo DiCaprio


YARDIMCI ROLDE EN İYİ KADIN OYUNCU
Kazanacak: Anne Hathaway
Kazanabilir: Sally Field
Süpriz: Amy Adams


EN İYİ MÜZİK
Kazanacak: Lincoln - John Williams 
Kazanabilir:  Moonrise Kingdom - Alexandre Desplat
Süpriz: -


EN İYİ ŞARKI
Kazanacak: Adele, Paul Epworth("Skyfall")
Kazanabilir: Claude-Michel Schönberg, Alain Boublil, Herbert Kretzmer("Suddenly")
Süpriz: -


YABANCI DİLDE EN İYİ FİLM
Kazanacak: Amour
Kazanabilir: -
Süpriz: -


EN İYİ ANİMASYON
Kazanacak: Frankenweenie
Kazanabilir: Wreck-it Ralph
Süpriz: Brave



TELEVİZYON

EN İYİ DRAMA DİZİSİ
Kazanacak: Homeland
Kazanabilir: Breaking Bad
Süpriz: -



EN İYİ KOMEDİ DİZİSİ
Kazanacak: Modern Family
Kazanabilir: The Big Bang Theory
Süpriz: -



EN İYİ MİNİ DİZİ/ TV FİLMİ
Kazanacak: Game Change
Kazanabilir: Hatfields & McCoys
Süpriz: The Hour



EN İYİ AKTÖR/DRAMA
Kazanacak: Damian Lewis
Kazanabilir: Bryan Cranston
Süpriz: Jeff Daniels



EN İYİ AKTRİS/DRAMA
Kazanacak: Claire Danes
Kazanabilir: -
Süpriz: -



EN İYİ AKTÖR/KOMEDİ-MÜZİKAL
Kazanacak: Jim Parsons
Kazanabilir: Louis C.K.
Süpriz: -



EN İYİ AKTRİS/KOMEDİ-MÜZİKAL
Kazanacak: Julia Louis-Dreyfus
Kazanabilir: Amy Poehler
Süpriz: Zooey Deschanel