12 Years A Slave

12 Years A Slave

İngiliz yönetmen Steve McQueen'den mühür niteliğinde bir film.

Blue is the Warmest Colour

Blue is the Warmest Colour

Abdellatif Kechiche'den 2013'ün en çarpıcı başyapıtı.

05 Ocak, 2012

Oscar'a Doğru | WGA Sonrası Son Durum


Arık yavaş yavaş ödül maratonu için ısınmaya başlıyoruz. Kelli felli ödüllerin adaylıkları kendini göstermesiyle, senenin en iyi filmleri de kendilerine yer bulmaya başladı yarışta. Tabi her sene olduğu gibi gözardı edilmeler olsa da, mevcut filmlere de kimsenin çatlak ses çıkarması pek mümkün gözükmüyor. Tabi gözardı edilen filmlerin birkaç yıl sonra kült olacağını düşünürsek (The Tree of Life, Drive) kalan sağlar bizimdir mantığıyla elimizde neler var onları inceleyelim.

Önce PGA (Amerikan Yapımcılar Birliği), sonra da WGA (Amerikan Yazarlar Birliği) tüm adaylıkları gösterdiler bizlere. Onlardan önce çoğu bölgenin eleştirmen birlikleri de kendi kazananlarını gösterdiler. Hepsinden önce AFI, eşit olarak dağıttığı yılın 10 filmini açıkladı. Arada Altın Küre adaylıkları falan derken, an itibariyle WGA'nın açıklanmasıyla kafamızda belirli şekiller oluşmaya başladı.

Her ne kadar büyük bir ölçü olmasa da WGA, sonuçta bazen Oscar adına nokta atışları yapmasını bilen bir topluluk. Geçen sene Nolan'a giden özgün senaryo ödülünden sonra Oscar'da "haliyle" yüzü gülmemişti. Sonuçta yeni Hitchcock, tüm huylarını kopyalamış resmen adamın. Geyiği bırakıp, WGA 2012 adaylarına bir göz atalım.

Özgün Senaryo
  • 50/50
  • Bridesmaids
  • Midnight in Paris
  • Win Win
  • Young Adult
Kısa inceleme: Anlayacağımız WGA'nın özgün daldaki favorisi Midnight in Paris olmuş. Woody Allen sinemasının 2000'lerdeki en iyi işi olarak gördüğüm bu film ve paralelinde senaryosu, kesinlikle bu ünvanı sonuna kadar hakediyor. Yalnız birlikten olmayan filmler liste dışı kaldı, bunlardan en büyüğü de The Artist !

Uyarlama Senaryo
  • The Descendants
  • The Girl With The Dragon Tattoo
  • The Help
  • Hugo
  • Moneyball
Kısa inceleme: İşte burası amiyane tabirle zurnanın zırt dediği yer. Kimsenin burada, bırakın favoriyi, bir fikir söyleme hakkı bile bulunmuyor. Uyarlamaların her zaman zor olduğunu söylerim kendi kendime, bu yıl da en çok senaryo zenginliği uyarlama cenahında.

PGA cephesine gelecek olursak, burada artık hepimizin bildiği durum var. Yapımcılar ne derse, en iyi film ödülü ona gidiyor. Buna artık kulis mi dersiniz, lobi mi dersiniz, ne derseniz deyin ama çok önemli filmler yapımcılar sayesinde resmen canlı katliama uğratılıyor. The Tree of Life, Drive, Tinker Tailor Soldier Spy bu yıl bunların başında geliyor. Bırakın favoriliği, adaylıkları bile yok. Ama unutmadan, 2007, 2006, 2005, 2002 ve 1999 yıllarında bu "Oscar Kardeşliği" bozulmuş, beklenmedik veya beklendik filmler ödül almış.


Drive
Adım adım ilerlediğimiz Şubat ayının sonundaki gecede, tahminimce 10 tane aday adayı en iyi film sayısı bu sene 7 ye düşürülecek ve dört gözle kimin ne yapacağını göreceğiz. Yalnız önemli olan bir nokta da DGA, yani eski tabirle Rejisörler Birliği. Geçen sene The King's Speech'in 2 büyük ödülü kazanmasında büyük etki sahibiydi, ki geçen sene The King's Speech çıkmayana kadar herkesin ağzında The Social Network sakızı dolanıyordu. Inception yarışta bile değildi. Altın Küre artık en iyi film ve yönetmen ödüllerine etki etmiyor, bu yüzden oradan sadece kadın ve erkek performansları çekebiliriz tahminlerimiz açısından. BAFTA'nın da milliyetçi duygular içinde olacağını tahmin edersek, bu sene tahminlerde işimiz harbiden zorlaşacak. 
Şimdi film film inceleme kısmına geldik değerli izleyenler. Kısa geçeceğim burayı, mesela The Tree of Life'dan başlayalım:

Oscar Aday Adayı 10 Film içinde olması muhtemel bir ihtimal. Ama asıl adaylarda yüzü güler mi, veya Akademi bu yıl 10 filmi de aday gösterir mi orasını bilemem. Ama sürekli gençleşen 6000 kişilik dev kadro, The Tree of Life'ı göz ardı edebilir. Sinema için de öyle büyük bir kayıp olmaz ne yazık ki, birkaç yıl sonra unutulur gider.

Drive:
Yine bir bağımsız, yine bir muhteşemlik eseri. Çoğu kişi beğenmedi, sebebini de pek araştırmadım. Ama benim için David Lynch-film noir tarzını harmanlayıp önümüze şaheser koyan bir film hissi uyandırdı. Özellikle bu yılın en muhteşem kadraj anlayışının bu filmde olduğuna bahse girerim, Cannes'dan en iyi yönetmen ödülü alması da pek tesadüf değil. Ryan Gosling'in oynadığı psikopatı da kimse unutmaz. 10 film dışında kalacak bir başka yapıt.

Ejderha Dövmeli Kız:
İlk teaserı çıktığında öylesine heyecan yarattı ki, Steven Zailian kitabı resmen yalayıp yutmuş, bunu anladık. Ardından gelen cesur fotolar, başarılı fragman derken girdi vizyona. Ha biz bekliyoruz ama görenler için şimdiden yılın en iyi filmlerinden oldu bile. Her ne kadar geçen seneki The Social Network rüzgarı gibi bir rüzgar ile gelmese de Fincher, bize Se7en'ın yarısını verse kafidir. PGA ile eli güçlenen bir başka yapım. En İyi Film adayı kesinlikle olacaktır.

Warrior:
Zerre kadar yapımcı desteği alamadı, ama şu an seyircileri tarafından kısa sürede kültleştirildi. Yönetmenin çok başarılı çekimleri ve kadrodaki 3 temel oyuncunun şovları bu yılın en iyi filmlerinden birisi olmaya yetse bile, bir çok iyi film arasında kaynayıp giden bir yapım oldu. Oscar'ın bırakın en iyi film aday adaylığını, kapısından bile geçemez. Tabi ne yazık ki !

The Tree of Life
En iyi film adaylıkları için kesin birşey söylemek an itibariyle kural hatası olacaktır. Dikkat çeken ve büyük ihtimal çok konuşulacak 3 filmi yazdım ben. Zaten Yılın 10 Filmi listemdeki favori filmleri göremiyorum bir türlü adaylıklarda, çoğu kişiye de böyle oluyor. Ama bildiğim birşey var ki, bu sene sinemanın en dolu dolu yaşandığı yıl. Tabi mevcut sanatın eğlence tarafına yönelenler için bu adaylıklar saçmalığın daniskası. Onlar için hala en iyi film Sherlock Holmes 2. En İyi Kadın, En İyi Erkek ve En İyi Sinematografi tahminlerimi de yazıp, menapoza kaldığı yerden devam ediyorum dostlar.

En İyi Erkek Oyuncu:
Alacak Olan:
George Clooney
Alması Gereken: Brad Pitt, Jean Dujardin

En İyi Kadın Oyuncu:
Alacak Olan: Glenn Close (5 Oscar Adaylığından sonra vefa borcu gibi birşey)
Alması Gereken: Viola Davis

En İyi Sinematografi:
Alacak Olan: Emmanuel Lubezki (.)
Alması Gereken: Emmanuel Lubezki (.)

44. SİYAD Türk Sineması Ödülleri | Adaylar Açıklandı


Merakla değil ama dikkatle beklenen, ülkemizin en prestijli ödül töreni olan 44. Sinema Yazarları Derneği Türk Sineması Ödülleri adaylıkları açıklandı. Listede büyük bir süpriz yok, bu senenin en iyi Türk filmi Bir Zamanlar Anadolu'da, büyük bir üstünlük ile geceden galip gelecek isim olacak, orası aşikar. Derviş Zaim gibi bir isim tarihinin en kötü filmiyle zorlama bir şekilde girmiş listeye. Pek süpriz yok, Zenne dışında. Kazananlar 16 Ocak'da düzenlenecek törenle belli olacak.

Favorilerim kırmızılar. Pek yakında da (WGA'nın açıklanmasıyla) Oscar yolu için küçük yazı yazacağım. 

EN İYİ FİLM
Bir Zamanlar Anadolu’da; Zeynep Özbatur Atakan
Gelecek Uzun Sürer; Ersin Çelik ve Soner Alper
Gölgeler ve Suretler; Oktay Odabaşı ve Derviş Zaim
Press; Sedat Yılmaz
Saç; Veysel İpek, Tayfun Pirselimoğlu ve Rena Vougioukalou

EN İYİ YÖNETMEN
Nuri Bilge Ceylan, Bir Zamanlar Anadolu’da
Çağan Irmak, Dedemin İnsanları
Tayfun Pirselimoğlu, Saç
Ümit Ünal, Nar
Derviş Zaim, Gölgeler ve Suretler

EN İYİ ERKEK OYUNCU
Taner Birsel, Bir Zamanlar Anadolu’da
Serkan Ercan, Gişe Memuru
Ayberk Pekcan, Saç
Osman Sonat, Yangın Var
Muhammet Uzuner, Bir Zamanlar Anadolu’da

CAHİDE SONKU EN İYİ KADIN OYUNCU ÖDÜLÜ
Demet Akbağ, Eyyvah Eyvah 2
Nesrin Cavadzade, Yangın Var
Hazar Ergüçlü, Gölgeler ve Suretler
Nazan Kesal, Saç
Nergis Öztürk, Atlıkarınca

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU
Rıza Akın, Saç
Ercan Kesal, Bir Zamanlar Anadolu’da
Rıza Kocaoğlu, Kaybedenler Kulübü
Fırat Tanış, Bir Zamanlar Anadolu’da
Ahmet Mümtaz Taylan, Bir Zamanlar Anadolu’da

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU
Popi Avraam, Gölgeler ve Suretler
Gökçe Bahadır, Dedemin İnsanları
Asiye Dinçsoy, Press
İdil Fırat, Nar
Nergis Öztürk, Gişe Memuru

MAHMUT TALİ ÖNGÖREN EN İYİ SENARYO ÖDÜLÜ
Bir Zamanlar Anadolu’da; Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan ve Ercan Kesal
Gölgeler ve Suretler; Derviş Zaim
Nar; Ümit Ünal
Press; Sedat Yılmaz
Saç; Tayfun Pirselimoğlu

EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ
Feza Çaldıran, Gelecek Uzun Sürer
Emre Erkmen, Gölgeler ve Suretler
Ercan Özkan, Saç
Gökhan Tiryaki, Bir Zamanlar Anadolu’da
Mehmet Y. Zengin, Zefir

EN İYİ MÜZİK
Gelecek Uzun Sürer; Mustafa Biber
Gölgeler ve Suretler; Marios Takoushis
Kar Beyaz; Mircan Kaya
Kaybedenler Kulübü; Cavit Ergün, Erdem Tarabuş ve Can Göksu
Nar; Selim Demirdelen

EN İYİ KURGU
Bir Zamanlar Anadolu’da; Bora Gökşingöl ve Nuri Bilge Ceylan
Gişe Memuru; Çiçek Kahraman, Evren Luş ve Tolga Karaçelik
Gölgeler ve Suretler; Aylin Tinel
Kaybedenler Kulübü; Haluk Arus
Saç; Erdinç Özyurt

EN İYİ SANAT YÖNETİMİ
Bir Zamanlar Anadolu’da; Dilek Yapkuöz Ayatuna
Dedemin İnsanları; Haluk Ünlü
Gölgeler ve Suretler; Elif Taşçıoğlu
Press; Nevim Doğan
Saç; Natali Yeres

EN İYİ BELGESEL
Anadolu’nun Son Göçerleri: Sarıkeçeliler ( Yüksel Aksu)
An ( Nazlı Bayram)
Bedensiz Ruhlar ( Sabite Kaya)
Diren-İş ( Burak Koçak)
Ekümenpolis: Ucu Olmayan Şehir ( İmre Azem)
Ofsayt ( Reyan Tuvi)
Ölücanlar ( Murat Özçelik)

EN İYİ KISA FİLM
Kırmızı Alarm ( Emre Akay)
Pera Berbange ( Arin İnan Arslan)
Birgünbirgünbir… Evedegelmişkimseyok ( Berran Çolak)
Fazla Mesai ( Gürcan Keltek)
Nolya ( Cem Öztüfekçi)