12 Years A Slave

12 Years A Slave

İngiliz yönetmen Steve McQueen'den mühür niteliğinde bir film.

Blue is the Warmest Colour

Blue is the Warmest Colour

Abdellatif Kechiche'den 2013'ün en çarpıcı başyapıtı.

24 Temmuz, 2011

EYES WIDE SHUT


ÖLÜYORUM AMA SİZ DE YANACAKSINIZ !


Kubrick'in hayat boyu gerçekleştirmek istediği "yegane" projelerden birisi olan Eyes Wide Shut, yada orijinal adıyla Traumnovelle, 2001 : Bir Uzay Destanı projesinden önce Kubrick'in okuduğu bir kitap. Büyük ihtimal kitabın yazarının sempatizanı olduğu bu elitist mason örgütü, sonralardan Kubrick gibi bir dehaya da bulaşmış.


Filmin özetini okuyup sadece beyninizin %3 ünü kullanacağınıza, film boyunca kapattığınız gözlerinizi açmanız için aslında çok net kanıtlar var. Sembolizmin tabir-i caizse dibine vuran bu sakallı amca, öylesine ögeleri bizim gözümüze gözümüze sokmayı başarıyor ki ! Yahudiliğin kesin sembolü davut yıldızı, filmdeki egzotik ve masonların aldığı hayatların aynası niteliğindeki isimler, karakterler, kitaplar.. Ve kusursuzlukta iyice ama iyice sondaj çalışması yapan amcamız, 2 farklı kurgu ile bize filmi servis ediyor.Normal bir sinemasever, bu filmin ancak özetinde yazan o halt etmez kelimeleri beynine yerleştirebilir. Evet, bundan öteye gidemez çünkü beyni ona "yok be, yok ulan, yalandır, olmaz olum, de get" demesini çok iyi derecede bilir. Film boyunca Kubrick'in göstermek istediği detayları, aynı o müzisyenin gözünü kapatıp ayinde çalması gibi, o elitlikte anlamaya çalışır. Film sonunda tek kanı "bu ne biçim film, porno izlesem daha iyiydi" falan gibi kelimelerin sarfedilmesi, söyleyen kişiler ile kan davalısı olabileceğiniz kelimeler olur. Ama madalyonun fena bir tersi vardır. Bu ters, yıllardır bize maruz bırakılan bu virüsün belgesi aslında.
Ünlü Illuminati ayin sahnesi.
 Aldığı kitapları bir yerden başka bir yere taşıma becerisine sahip bu sembolist amcamızın bize anlatmak istediği şeyler haddinden fazla ! Olay sadece masonların o elitist seks ayinlerine dayanmıyor. Oradaki üyeler dayanıyor ama asıl orada anlatılmak istenen, filmin sadece %1'i ! Uzun süre beyninizden çıkmayacak ibretlerle çoğu karanlık tarafa ışık tutmaya çalışıyor Kubrick. Masonların, dünyanın her yerinde bir örgütü, bir kuruluşu, bir temsilcisi ve ele geçirmesi gereken daha nice nesiller var. Günümüzün Lady GaGa'ları, Justin Biber'leri, Miley Cyrus'ları, Twilight'ları sayesinde bu hedefini ve planını adım adım gerçekleştiren bu yahudi örgütü, kurulduğu binlerce yıl öncesinden günümüze, ancak bu kadar açık ve cesur biçimde deşifre edilebilir. Kubrick, belki onlar tarafından öldürüldü, belki de intihar etti ama, kesin olan bir şey var ki, ben öleceksem siz de yok olacaksınız diyor.

Big Brother is watching you..
Tarihin en felsefik, en çarpıcı, en muhteşem teorik filmlerinden birisi. İnanın yada inanmayın, ama her ne okursanız okuyun, uzun süre unutamayacaksınız !